За Резервация или Контакт:
0887 777 265
Адрес:
Велико Търново
ул.: "П. Типографов" 5
 
За хотел Комфорт Контакти хотел Комфорт Наши Клиенти
Велико Търново Как да намерите хотел Комфорт Настаняване и Резервации в хотел Комфорт Хотел Комфорт Паркинг Хотел Комфорт Туризъм Хотел Комфорт Галерия

Етъра е първият по рода си музей в България. Той е открит на 7.09.1964г. Музеят е разположен на 8 км. южно от гр. Габрово. Това е действащ музей на открито. В музеят са разположени 50 обекта – технически съоражения на вода, къщи със заначтчийски работилници и обекти с обществено значение. Целта на музейната експозиция е да се разкрие архитектурата, бита и стопанското минало на Габрово и Габровския край през Възраждането, Втората половина на XVIII и XIX век. Това е време, когато в града се развиват 26 занаята. Част от тези занаяти са:
1.    Бакърджийство;
2.    Грънчарство;
3.    Дърворезбарство;
4.    Иконопис;
5.    Коларо-железарство;
6.    Ножарство;
7.    Тъкачество.
В Архитектурно-Етнографския Комплекс (АЕК) “Етър” се намира единствената в България сбирка на народна техника на вода. Тя съдържа 10 обекта и е една от най-богатите и добре организирани технически сбирки сред европейските музей на открито. Това е причината Водното колело да се превърне в емблена на Етъра. Съораженията са Бичкиджийница, Валявици, Воденица “Долапкиня”, Воденица “Караджейка”, Водна тепавица, Водно Точило, Водни стругове.Прочетете още: