За Резервация или Контакт:
0887 777 265
Адрес:
Велико Търново
ул.: "П. Типографов" 5
 
За хотел Комфорт Контакти хотел Комфорт Наши Клиенти
Велико Търново Как да намерите хотел Комфорт Настаняване и Резервации в хотел Комфорт Хотел Комфорт Паркинг Хотел Комфорт Туризъм Хотел Комфорт Галерия

От всички запазени стари къщи в Елена най-интересна е къщата музей "Иларион Макариополски", която се намира на улица "Дойно Граматик" №2. Тя е паметник на културата с национално значение. В нея са се родили борецът за църковна независимост Иларион Макариополски, брат му Никола Михайловски- виден книжовен и просветен възрожденски деец и неговият син- поетът сатирик Стоян Михайловски. В една от стаите през 1863 година е основано еленското читалище "Напредък".
Освен историческо значение тази къща има и висока архитектурна стойност. Тя е от типа на богатите еленски талпени жилища. Строена е около 1710-1715 година от камък и дърво на три последователни етапа на застрояване, които не нарушават единното въздействие на постройката. Градена е с комбинация от два материала- камък и дърво, като преобладава дървото. Сградата е двуетажна, с раздвижен обем и живописен външен изглед- големи стрехи, чардаци, решетъчни прозорци.
В приземния етаж са разположени избите, складовете, конюшнята и една стая за живеене. За горния етаж водят две отделни стълби- едната закрита, в западната част, а другата открита- в източната част на къщата. Половината от чардака е заета от повдигнат одър. На него в летните дни е почивало голямото семейство.Прочетете още: