За Резервация или Контакт:
0887 777 265
Адрес:
Велико Търново
ул.: "П. Типографов" 5
 
За хотел Комфорт Контакти хотел Комфорт Наши Клиенти
Велико Търново Как да намерите хотел Комфорт Настаняване и Резервации в хотел Комфорт Хотел Комфорт Паркинг Хотел Комфорт Туризъм Хотел Комфорт Галерия

Манастирът "Св. Архангел Михаил" е основан през Втората българска държава - началото на XII век в местността Църквището - в непосредствена близост до лятната резиденция на българските царе от Асеновата династия. По време на турското робство манастирът на два пъти е разрушаван и ограбван  (ХІV и ХVІІ в.), но и бързо възстановяван, за да остане здрава твърдина на българския дух.
Манастирът е бил крепост и убежище на българските будители и революционери. По време на Национално-освободителните борби е посещаван на няколко пъти от отец Матей Преображенски (Миткалото), а през 1871 г. - и от Васил Левски. През 1876 г., по време на Априлското въстание, тук се укрива четата на поп Харитон и с участието на Бачо Киро. След деветдневни сражения с многохилядна турска войска четата е разгромена, а манастирът е опожарен и разрушен до основи. Възобновен е през 1880 г., а през 1897 г. на мястото на построената през 1861 г. църква "Успение Богородично" е издигнат паметник-костница на загиналите въстаници.
Манастирът е разположен сред живописния пролом на Дряновска река, където високи варовикови скали ограждат пролома като недостъпни стени на крепост. Отстои на 5 километра  югозападно от Дряново, на 15 километра от Габрово. Над манастира, сред отвесните скали, се намира пещерата "Бачо Киро", обитавана според специалистите още през старокаменната епоха.
Манастирът е действащ, мъжки. Днес той е една от най-почитаните светини на България, национален исторически паметник и предпочитан туристически обект. В манастира се предлага настаняване и храна. В непосредствена близост е природната забележителност - пещерата "Бачо Киро" (открита за посещения) с водопад и карстов извор. Обявен е за паметник на културата.
 Прочетете още: