За Резервация или Контакт:
0887 777 265
Адрес:
Велико Търново
ул.: "П. Типографов" 5
 
За хотел Комфорт Контакти хотел Комфорт Наши Клиенти
Велико Търново Как да намерите хотел Комфорт Настаняване и Резервации в хотел Комфорт Хотел Комфорт Паркинг Хотел Комфорт Туризъм Хотел Комфорт Галерия

Фестивалът е организиран от община Велико Търново, от общинската туристическа агенция "Царевград Търнов" и от Националната опера. Сцената и 1200 места за зрителите се намират сред останките от двореца на българските царе в крепостта "Царевец" и това място е естествен декор историческите опери. Началото на уникалната културна проява – ежегоден летен оперен фестивал на открито, е поставено през 1985 година. Тогава на историческия хълм Царевец във Велико Търново се провеждат за първи път представления на открито на операта "Ивайло” от Марин Големинов, постановка на режисьора Пламен Карталов. Четирите представления на "Ивайло” в естествения декор на реставрираната крепост на Царевец са гледани от 12 000 зрители.
Второто издание на културния форум е през 1987 година, придобил популярност като “Сцена на вековете”. В неговия културен афиш са включени шест представления на операта "Цар Калоян” от Панчо Владигеров, постановка на Пламен Карталов.
След 21-годишно прекъсване, през 2008 година, фестивалът "Сцена на вековете” отново е възстановен по повод на 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България.Прочетете още:
 История на Велико Търново   Легенди за Велико Търново   Българската патриаршия   Художествената галерия   Къщата с маймунката    Маршрути   Музейното дело във Велико Търново   Паметникът "Асеневци"   Паметникът на Емилиян Станев   Паметник на Никола (Кольо) Фичето   Паметникът “Майка България”   Паметник на обесените (1876г.)   Паметник “Велчова завера”   Самоводската чаршия    Сарафкината къща   Стефан Стамболов   Църквата “Свети 40 мъченици”   Църквата “Св. Димитър”    Хълмът Трапезица   Хълмът Царевец   Улица „Гурко”   Звук и светлина