За Резервация или Контакт:
0887 777 265
Адрес:
Велико Търново
ул.: "П. Типографов" 5
 
За хотел Комфорт Контакти хотел Комфорт Наши Клиенти
Велико Търново Как да намерите хотел Комфорт Настаняване и Резервации в хотел Комфорт Хотел Комфорт Паркинг Хотел Комфорт Туризъм Хотел Комфорт Галерия

Трапезица е втората по значение крепост в столицата Търновград, наричана през XII - XIV в. "славният град Трапезица". Разположен е на десния бряг на р. Янтра, на запад от Царевец. Живописното местоположение и естествената и укрепеност определят нейното значение в живота на столицата. Хълмът Трапезица е бил укрепен с дебели стени, следващи скалния венец над Янтра. На отделни места, както при крепостната система на Царевец, те са били усилени с напречни стени.
Два напречни крепостни зида са спускали по склоновете на хълма – едният в източната част, край църквата “Св. Димитър”, а другият – в западния склон. В крепостта се влизало през четири входа. Главният вход на Трапезица се намирал на южната страна и е бил свързан с Царевец чрез мост над р. Янтра срещу църквата “Св. 40 мъченици”. Към този вход е водел каменен път изсечен в скалата и достигащ до южната порта, следи от която са запазени и досега.
 За Трапезица са запазени повече писмени сведения в средновековните извори. Хълмът е свързан с най-ранните прояви на българските владетели от тази епоха - построяването на църквата "Св. Димитър" от братята боляри Петър и Асен в подножието на хълма, пренасянето на мощите на св. Иван Рилски по заповед на Асен I през 1195 г. и полагането им в манастир, намиращ се на самия хълм, както и пренасянето на мощите на Гавраил Лесновски от българския владетел Калоян в църквата "Св. Апостоли" на същия хълм.Прочетете още:
 История на Велико Търново   Легенди за Велико Търново   Българската патриаршия   Художествената галерия   Къщата с маймунката    Маршрути   Музейното дело във Велико Търново   Паметникът "Асеневци"   Паметникът на Емилиян Станев   Паметник на Никола (Кольо) Фичето   Паметникът “Майка България”   Паметник на обесените (1876г.)   Паметник “Велчова завера”   Самоводската чаршия    Сарафкината къща   Стефан Стамболов   Църквата “Свети 40 мъченици”   Църквата “Св. Димитър”    Хълмът Царевец   Улица „Гурко”   Звук и светлина   Сцена на вековете